Ο Μικρός Πρίγκιπας (2000-2001)



«Ο Μικρός Πρίγκιπας» (2000-2001)
Συγγραφέας: Αντουάν ντε Σαίντ-Εξυπερύ
(Συνεργείο Τεχνών)

Σκηνοθεσία: Σαράντος Θανάσης
Διασκευή: Σαράντος Θανάσης
Μετάφραση: Σαράντος Θανάσης
Video Art: Ζάππας Νίκος
Φωτισμοί: Μεϊντάνης Λίνος
Κοστούμια: Μότσιου Λίνα
Επιμέλεια κίνησης: Μερμίγκης Στάθης
Animation: Μπακίρογλου Λάρρυ
Ηχοληψία: Τσολακιάν Ιορδάνης
Μακιγιάζ: Καλαϊτζίδου Συμέλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βλαχάκης Σπύρος
Επιμέλεια video: Σερντάρης Γιώργος
Hθοποιοί:
Καραλή Δήμητρα
Δελικούρα Σύλβια
Αφηγητής-πιλότος: Θανάσης Σαράντος
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον
Μουσική - Σχεδιασμός Ήχου: Studio 19


Μια μινιμαλιστική εκδοχή για δύο ηθοποιούς.
Ο μικρός Πρίγκιπας και ο μαγικός του κόσμος μέσα από τη φαντασία του Αφηγητή-Πιλότου.
Μια νέα ανάγνωση του λυρικού αυτού έργου για 2 ηθοποιούς. Ο αφηγητής-πιλότος ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο μικρός πρίγκιπας.
Ο αφηγητής-πιλότος ταξιδεύει με τα αυθεντικά σχέδια του Εξυπερύ και "μεταμορφώνεται" σε πρόσωπα του έργου όπως: το λουλούδι, τον βασιλιά, τον ματαιόδοξο, το μεθυσμένο, τον φαναρανάφτη, την αλεπού, το φίδι κ.α .
Τι είναι τελικά αυτό το ανθρωπάκι με τα χρυσά μαλλιά; Είναι μήπως το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας αλλά ως "μεγάλοι" προσπαθούμε να πνίξουμε τη φωνή του;
Ένα μαγικό παιχνίδι με ήχο, φως και με τα αυθεντικά σχέδια του συγγραφέα σε μορφή video art.
Τα χιουμοριστικά φωσφορίζοντα σκίτσα του δημιουργού video art Νίκου Ζάππα, εμπνευσμένα από τα αυθεντικά σχέδια του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ ζωντανεύουν στη σκηνή και συμπρωταγωνιστούν με τους ηθοποιούς της παράστασης.


Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»: ΑΩ-Ενημερωτικό δελτίο, Τεύχος 19, Ιούλιος 2002
Δραστηριότητες Υποτρόφων / Θέατρο
«Ο σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος με την εταιρία θεάτρου "ηθικόν ακμαιότατον" παρουσιάζουν τον Μικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint-Exupery στις 25 Iουλίου στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Τρίπολης. Πρόκειται για μια νέα ανάγνωση του λυρικού αυτού έργου για δύο ηθοποιούς, ένα σύνθετο πολυθέαμα με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, ένα μαγικό παιχνίδι με ήχο και φως. Ο αφηγητής-πιλότος ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο Μικρός Πρίγκιπας. Η μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία είναι του Θανάση Σαράντου, ο οποίος κρατάει και το ρόλο του αφηγητή-πιλότου. Το ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα ερμηνεύει η Μάγια Πολιτάκη, τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Κώστα Βελινόπουλου, η μουσική του Studio 19 και η κίνηση της Κατερίνας Παπαγεωργίου. Μετά την Τρίπολη θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου.».

artingreece.gr – Ιανουάριος 2003
 «[…] Πρόκειται για μια μαγευτική παράσταση, για μεγάλους και μικρούς, που μεταφέρει το βιβλίο του Saint-Exupery με έναν μοναδικό και σύγχρονο τρόπο. Ειδικοί φωτισμοί που μας μεταφέρουν στη μαγεία του παραμυθιού καθώς, και ψηφιακή επεξεργασία του ήχου. Επίσης, παρουσιάζονται, σε video art του Νίκου Ζάππα, τα αυθεντικά σκίτσα του Saint-Exupery τα οποία συμπρωταγωνιστούν με τους ηθοποιούς της παράστασης…» .


Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»: ΑΩ-Ενημερωτικό δελτίο, Τεύχος 24, Ιούνιος 2004
«Υποψήφιος για το βραβείο Νέου Δημιουργού των Βραβείων Θεάτρου, που απένειμε η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ήταν ο Θανάσης Σαράντος τον Φεβρουάριο του 2004 για την παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας» της ομάδας θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον».
Το έργο του Σαιντ-Εξυπερύ παρουσιάστηκε σε νέα μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου στο 3ο Φεστιβάλ Τρίπολης τον Ιούλιο του 2002 και στο θέατρο «Συνεργείο Τεχνών» στην Αθήνα, αποσπώντας θερμές κριτικές, καθώς και μικρή επιχορήγηση της ομάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού για το 2004.».