Ο Αμερικάνος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ηχητικό απόσπασμα:


Νέα έκδοση | Ψηφιακή διάθεση
Η Pathos Publishing GmbH, σε συνεργασία με την εταιρία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων», παρουσιάζει το Audiobook “Ο Αμερικάνος” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911). Ο τρίτος χρόνος της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς σε όλη την Ελλάδα, έμελε να είναι και αυτός της παρούσας ψηφιακής έκδοσης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα, για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας του διηγήματος είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος. 

Ο Αμερικάνος είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που του δίνει τη δύναμη να εξακολουθεί να ελπίζει είναι ο έρωτας. O “Αμερικάνος” θα μπορούσε να είναι και η σημερινή ιστορία ενός μετανάστη εδώ στην Ελλάδα. Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει στη δράση και “μετατοπίζεται” σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη. (Μαρία Μπακοπούλου)”.

Μια συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με τη μουσική. Το σύνολο των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, τη δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής και ιδιόμορφης γλώσσας του κλασικού διηγήματος. Καλή ακρόαση! 

Περίληψη 

Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει «επιμόνως» και «επί μακρόν» το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί «έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια»;


Σκηνοθεσία & ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος
Μουσικός & ηχητικός σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης

Γλώσσα: Ελληνικά
ISBN: 978-3-98120-909-9
Έκδοση: Pathos Publishing GmbH
Διάρκεια: 57min
Catalog Nr.: PP007
Διαθέσιμο ως: Ψηφιακό αρχείο ήχου (download)
Τιμή: €9,99 (συμπ. ΦΠΑ)

Αποκτήστε το τώρα μέσω download από το Apple iTunes Store (για iPod, iPhone, iPad ή τον υπολογιστή σας), απλά κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που ακολουθεί.

O Amerikanos (The American) - Alexandros Papadiamantis
(Το εικονίδιο ενεργοποιεί το πρόγραμμα iTunes στον υπολογιστή σας, εφόσον αυτό είναι εγκατεστημένο. Σε διαφορετική περίπτωση θα σας οδηγήσει αυτόματα στον διαδικτυακό τόπο από όπου μπορείτε να το εγκαταστήσετε)

* Pathos Publishing *