Ο "Αμερικάνος" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Θανάση Σαράντου: "Ο Αμερικάνος" - Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Συνέντευξη: 8/12/2011) (www.mcf.gr)
Thanassis Sarantos: "The American" - Michael Cacoyiannis Foundation (Interview: 8/12/2011) (www.mcf.gr)


ΑΠΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:


Κάθε Τετάρτη/Κυριακή:


Ώρα παραστάσεων: 8.00 μ.μ.

&

Ειδική προσφορά για όλους: 10€

ΠΡΕΜΙΕΡΑ στις 2 Δεκεμβρίου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα για το θεατρικό έργο που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς σε όλη την Ελλάδα
  Τρίτος χρόνος επιτυχίας για την παράσταση
«O Αμερικάνος»
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,
στην επέτειο των 100 ετών από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα
σε νέο ανέβασμα στο Black Box
του Ιδρύματος ‘’Μιχάλης Κακογιάννης’’
«…Μου φάνηκε σαν Εγγλέζος, σαν Αμερικάνος, μα όχι πάλι σωστός Εγγλέζος ούτε σωστός Αμερικάνος· τα ολίγα λόγια που μου είπε ρωμέικα, τα είπε μ’ έναν τρόπο δύσκολο και συλλογισμένο, όχι και πολύ ξενικό, σαν να ήξερε μια φορά ρωμέικα και τα ξέχασε...»
 Η παράσταση με λίγα λόγια
«O ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ»
 Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911)

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», τιμώντας την επέτειο 100 ετών από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τη φετινή χρονιά ανεβάζει σε νέα εκδοχή το έργο ‘Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ’.
Ο φετινός κύκλος παραστάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Λαμία, συνεχίστηκε στην Πάτρα και στην Καβάλα (Φεστιβάλ Φιλίππων). Το 2011 φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης». Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο “Αμερικάνος’ επιστρέφει θριαμβευτικά στην Αθήνα και παρουσιάζεται εκ νέου σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πρωτεύουσα στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” (BLACK BOX) από τις 2/12 έως το τέλος του μήνα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.
Ο ''Αμερικάνος” είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας : Ο "Αμερικάνος" θα μπορούσε να είναι και η σημερινή ιστορία ενός μετανάστη εδώ στην Ελλάδα.
Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και "μετατοπίζεται" σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων.
Στο ρόλο του μουσικού επί σκηνής ο εξαιρετικός συνθέτης Λάμπρος Πηγούνης, εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής της παράστασης.

Στη σκηνή οι θεατές παρακολουθούν τη συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.

Περίληψη
Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει «επιμόνως» και «επί μακρόν» το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί «έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια»;
Με τη νέα φετινή θεατρική παρουσίαση του διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη –ύστερα από 3 επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων την προηγούμενη θεατρική σεζόν– η εταιρεία «ηθικόν ακμαιότατον» τιμά τα 100 χρόνια από το θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 με αφορμή το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Καλιγούλας» που παίχτηκε στο ΚΘΒΕ και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Έχει παρουσιάσει επίσης έργα των Αντουάν ντε Σαίντ-Εξιπερί, Κάριλ Τσέρτσιλ και άλλων."Επίκαιρος όσο ποτέ, παραμυθένιος αλλά και ρεαλιστικός, ο λόγος του Παπαδιαμάντη, του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, ξεδιπλώνεται για ακόμα μια χρονιά στην ατμοσφαιρική παράσταση του Black Bοx του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Ο ερμηνευτής και σκηνοθέτης της παράστασης Θανάσης Σαράντος μας μιλά για αυτό το καινούριο ανέβασμα και μας εξηγεί τι είναι αυτό που διατηρεί αυτό το αριστουργηματικό κείμενο αναλλοίωτο στο χρόνο και τόσο σπαρακτικά διαχρονικό..."
(ολόκληρη η συνέντευξη  εδώ)
"Opportune like never before, fairy-like but realistic too, the speech of the great Skiathian author Papadiamantis unfolds for one more year the atmospheric performance of the Michael Cacoyannis Foundation Black Box. The performer and stage director Thanassis Sarantos talks to us for this new mounting and explains to us what is it exactly that keeps this masterly text immutable in time and so harrowingly classical..."
(read the whole interview here)


Βιογραφικά σημειώματα συντελεστών
Ο Θανάσης Σαράντος σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή τoυ Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη και αγγλική φιλολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας. Έλαβε υποτροφίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Fulbright. Συμμετείχε, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, στο Watermill Center της Νέας Υόρκης με τον Robert Wilson (2000). Επίσης, συνεργάστηκε μαζί του ως ηθοποιός στην παράσταση «Προμηθέας» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2001. Ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον», διασκεύασε και σκηνοθέτησε τα έργα «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ το 1999-2000 (Θέατρο Καλαμαριάς και Θέατρο του Νέου Κόσμου) και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαίντ-Εξιπερί (Συνεργείο Τεχνών). Το 2005-06 παίζει ως ηθοποιός στο έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Ένας Αριθμός» σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή. Το 2008 σκηνοθέτησε το έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ «Ο Άσχημος» στο Εθνικό Θέατρο. Το 2009 σκηνοθέτησε το νέο έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ «Ο Σκύλος, η Νύχτα και το Μαχαίρι» στο Από Μηχανής Θέατρο. Το 2009-10 σκηνοθετεί και παίζει στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» και την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε στην παράσταση «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη (στο ρόλο του Αντώνη) σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, «Το Γάντι» 2001, «Εν Λευκώ» 2004, «Μαρία» 2009, οι οποίες έχουν κερδίσει βραβεία και συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης σκηνοθέτησε και ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Όνειρο στο Κύμα" για το Φεστιβάλ Αθηνών 2011.
Ο Λάμπρος Πηγούνης ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως συνθέτης και ειδικεύεται στον τομέα της σύγχρονης κλασσικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Σπούδασε βιολί στο Ελληνικό Ωδείο Αθήνας και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική σύνθεση, στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Αγγλίας. Το 2003 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην ηλεκτροακουστική σύνθεση στο City University του Λονδίνου με καθηγητές τον Simon Emmerson και Denis Smalley.
Η πρόσφατη δραστηριότητά του αποτελείται από αναθέσεις και συνεργασίες με μουσικούς, χορογράφους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες.
Πρόσφατες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την κατασκευή και τον χειρισμό της βίντεο πλατφόρμας στην παράσταση "Α-Ω", θέατρο Παλλάς 2008. Την υλοποίηση της διαδραστικής ηχητικής εγκατάστασης “dreamgrove.org” για το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας 2008 και την Biennale του Hong Kong 2009 καθώς και την ανάθεση από το France Fine Art Gallery με τίτλο “Project sur la Chine” στα πλαίσια του Forum China-Europa.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ & ΣΧΟΛΙΑ για την παράσταση την περίοδο 2009-11

“ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” , 14.1.12
"...Μόνος του στις σκηνές όπου έχει περιηγηθεί ανά την Ελλάδα ο Θανάσης Σαράντος, αυτό τον καιρό υποδύεται στο Ιδρυμα Κακογιάννης όλα τα πρόσωπα ενός από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τίτλο «Αμερικάνος». Η επιτυχία είναι τέτοια, που ενώ οι παραστάσεις τελείωναν την περασμένη Κυριακή, θα δοθούν τρεις ακόμη: αύριο 15/1, στις 22/1 και στις 29/1. Ο Θανάσης Σαράντος μόνος του επί σκηνής, κάνει όλους τους ρόλους ενός ακόμη γοητευτικού διηγήματος…». –ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ


“ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ” , 24.11.11
"...Αφού όργωσε την Ελλάδα με το επιτυχημένο σόλο του πάνω στο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Ο Αμερικάνος", ο καλός ηθοποιός και σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στην Αθήνα και στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"..."-Ιλειάννα Δημάδη

“ ΕΒΔΟΜΗ” Καβάλας, 29.7.2011
“...Ο Θανάσης Σαράντος εντυπωσίασε το κοινό με την ερμηνεία του – ή μάλλον θα έπρεπε να πούμε… τις ερμηνείες του, αφού στα διαλογικά μέρη του κειμένου μεταπηδούσε με αφοπλιστική άνεση από το ένα πρόσωπο στο άλλο, πότε στρέφοντας ενδεικτικά το πρόσωπό του προς άλλη κατεύθυνση, πότε απλά παραλλάζοντας τη φωνή του, όντας ο απευθύνων και προσλαμβάνων τον λόγο απανωτά”.-Λυδία Ελιόγλου.

“Η ΑΞΙΑ” 27.3.2010
«Η παράσταση… κερδίζει το στοίχημα… Κι όταν τελειώνει δεν ξέρεις για τι απ’όλα να πρωτοχειροκροτήσεις… Εν έτει 2010, ένα μονόπρακτο βασισμένο στον Παπαδιαμάντη, με έναν ηθοποιό και έναν συνθέτη επί σκηνής, αποδεικνύεται μακράν καλύτερο από άλλες πολυδιαφημισμένες υπερπαραγωγές. Και σίγουρα επειδή κάτι τέτοιες παραστάσεις είναι που μέσα από την απλότητά τους μας υπενθυμίζουν τι (θα έπρεπε να) εστί θέατρο που ‘άγει την ψυχή’…» - Φιλιώ Ράγκου -

“Η ΣΦΗΝΑ” 3.1.2010
«…Η σημασία του διηγήματος, που μετουσίωσε σε άριστο θεατρικό λόγο ο σχετικά νεαρός Θανάσης Σαράντος, είναι πρωτίστως η γλώσσα και το ταξίδι των θεατών σε μια άλλη Ελλάδα. Αυτή που δεν ζήσαμε, αυτή που δεν θα’ρθει ποτέ πάλι. Στο μεταξύ, εκπληκτικός ήταν στο πιάνο ο Λάμπρος Πηγούνης. Έκανε φοβερά πράγματα. Του αξίζουν τα εύσημα…» - Γιώργος Χριστοδούλου –

“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” 17.12.2009
«…Ό αγέραστος ‘Αμερικάνος’ μας υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η αθεράπευτη καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά ξένο…» - Ιωάννα Κλεφτόγιαννη –

“ΗΜΕΡΗΣΙΑ” 23.12.2009
«…ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ. Η παράσταση εστιάζει στην ιδιαίτερη ευαισθησία και στον ρυθμό του λόγου των φτωχών και καταφρονεμένων προσώπων ενός οικουμενικού και πανανθρώπινου συγγραφέα…»

“ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ” 23.12.2009
«…Το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα κοσμοκαλόγερου διασκευάζεται σε μονόλογο με ύφος μαύρης κωμωδίας και αποτελεί αφορμή για μια επετειακή παράσταση της εταιρείας θεάτρου ‘Ηθικόν Ακμαιότατον…»

ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία- Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση, μουσική επί σκηνής : Λάμπρος Πηγούνης
Σκηνική Επιμέλεια :Λίνα Μότσιου
Βοηθός σκηνοθέτη : Δημήτρης Κερεστεντζής
Φωτογραφίες : Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάκης Βεκόπουλος
Μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον»
Έναρξη παραστάσεων : Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου


Διάρκεια παραστάσεων : 2 Δεκεμβρίου 2011 έως 8 Ιανουαρίου 2012  στις 21.30,
                                              Κυριακές και Τετάρτες στις 20:00


Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων :
     
      Παραστάσεις Δεκεμβρίου:


Από 2 έως 18 Δεκεμβρίου η παράσταση παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Παρασκευή : 21.30
Σάββατο : 21.30
Κυριακή : 20.00

Από 21 έως 30 Δεκεμβρίου η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή.
Τετάρτη : 20.00
Πέμπτη : 21.30
Παρασκευή : 21.30

Παραστάσεις Ιανουαρίου: 
Από 4 έως 8 Ιανουαρίου 2012, η παράσταση θα παίζεται
Τετάρτη : 20.00
Πέμπτη : 21.30
Σάββατο: 21.30
Κυριακή: 20.00

Σημείωση :  ΔΕΝ θα γίνουν παραστάσεις στις 24, 25, 31 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου 2012.

Διάρκεια : 65’


Περισσότερες λεπτομέρειες για την ‘’ηθικόν ακμαιότατον», 
τις παραγωγές της εταιρείας ανά την Ελλάδα  και τον Θανάση Σαράντο μπορείτε να βρείτε και στο blog  
ithikon-akmeotaton.blogspot.com 
ενώ με την ‘’ηθικόν ακμαιότατον» μπορείτε να επικοινωνείτε στο mail ithikonakmeotaton@gmail.com. 


Τιμή εισιτηρίου : 15€ Kανονικό, Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων & Κάρτας Πολιτισμού/ Άτομα άνω των 65 ετών/ Νέοι έως 25 ετών/ Σπουδαστές Δραματικών Σχολών/ ΑμΕΑ/ Μέλη Εταιρίας Παπαδιαμαντικών Σπουδών & Συλλόγου απανταχού Σκιαθιτών: 10€.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ : Κάθε Τετάρτη και Κυριακή προνομιακή τιμή εισιτηρίου 10€


Σημειώστε, επίσης, ότι υπάρχουν προνομιακές τιμές για γκρουπ -από δέκα άτομα και πάνω : 10 Ευρώ

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00
Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Επικοινωνία : Μαρία Μπακοπούλου τηλ. 6938 129203