«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη-Μικρό Θέατρο Μονής ΛαζαριστώνΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ "ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ" 
ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

"Ο Αμερικάνος", ένα από τα ωραιότερα εορταστικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζεται δραματοποιημένο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (20, 21, 22 και 23 Οκτωβρίου). 

Σκηνοθέτης αλλά και πρωταγωνιστής της παράστασης είναι ο Θανάσης Σαράντος, ενώ η θεατρική μεταφορά και η καλλιτεχνική αξιοποίηση του διηγήματος (μουσική, φωτισμοί, κλπ.) έχουν υμνηθεί από την κριτική.

Το συγκεκριμένο έργο, που παίζεται επί σειρά ετών σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, συνιστά την κλασική εκδοχή του ελληνικού νόστου, καθόσον ο ήρωας του διηγήματος επαναλαμβάνει με τον τρόπο του Παπαδιαμάντη τα πάθη και του καημούς του ομηρικού Οδυσσέα.

Κατά γενική ομολογία, "Ο Αμερικάνος" του Παπαδιαμάντη με την εξαιρετική ερμηνεία του Θανάση Σαράντου αναδεικνύεται σε έναν από τους κυρίαρχους χαρακτήρες του σύγχρονου ελληνικού δραματολογίου. 

Ο "Αμερικάνος" Τζων Στόθισον, κατά κόσμον Ιωάννης Ευσταθίου Μοθωνιός, αντιπροσωπεύει την εκδοχή του αδιαλείπτως πορευομένου, περιπλανωμένου αλλά και επανακάμπτοντος ελληνισμού, παλαιόθεν και ως τώρα.

Η θεατρική διασκευή του "Αμερικάνου", ισορροπημένα δραματική, κρατάει "τον πόνο στο σωστό του ύψος", οδηγώντας εν τέλει την άκρως συγκινητική ιστορία του Σκιαθίτη μετανάστη στην επικράτεια της χαρμολύπης: "Ο ξενιτευμένος γαμβρός, ο από εικασαετίας απών (...) επανευρίσκει ηλικιωθείσαν, αλλ' ακμαίαν ακόμη την πιστήν του μνηστήν".

Η συνάντηση και "οι γάμοι του Ιωάννου Ευσταθίου Μοθωνιού μετά της Μελαχροινής Μιχαήλ Κουμπουρτζή" είναι γεγονός. Επίσης, είναι γεγονός και η συνάντηση του Παπαδιαμάντη με τον Θείο Όμηρο... 

Στέλιος Παπαθανασίου

Μια παραγωγή της Εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον»
«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος.
20 – 23 Οκτωβρίου 2016


Μια ακόμη παραγωγή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου που παρουσιάζεται για 7 συνεχείς χρονιές (2009-2016) σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε πάνω από 250 παραστάσεις, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή ζωντανής μουσικής και ηχητικού περιβάλλοντος.

Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος. Είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Έγραψαν για την παράσταση
Ο αγέραστος «Αμερικάνος» μας υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η αθεράπευτη καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά ξένο.
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, «Ελευθεροτυπία»

Είδα μια σμιλεμένη απλότητα, που ταίριαζε θαρρώ στη γοητευτική πλαστικότητα του πρωτότυπου κειμένου. Είδα με τι τρυφερότητα ανέβηκε στo άρμα των λέξεων και μας ταξίδεψε σε μέρη, σε χρόνους, σε ιδιώματα.
Σάββας Πατσαλίδης, «Αγγελιοφόρος»

Ο Θανάσης Σαράντος είναι επί σκηνής ο άνθρωπος «ορχήστρα».
Αργυρώ Σταυρίδη, monopolis.gr

Ο Θανάσης Σαράντος εντυπωσίασε το κοινό με την ερμηνεία του – ή μάλλον θα έπρεπε να πούμε… τις ερμηνείες του, αφού στα διαλογικά μέρη του κειμένου μεταπηδούσε με αφοπλιστική άνεση από το ένα πρόσωπο στο άλλο.
Λυδία Ελιόγλου, «Εβδόμη» Καβάλας

Η παράσταση κερδίζει το στοίχημα. Κι όταν τελειώνει δεν ξέρεις για τι απ’ όλα να πρωτοχειροκροτήσεις. Ένα μονόπρακτο βασισμένο στον Παπαδιαμάντη, με έναν ηθοποιό και έναν συνθέτη επί σκηνής, αποδεικνύεται μακράν καλύτερο από άλλες πολυδιαφημισμένες υπερπαραγωγές.
Φιλιώ Ράγκου, «Η αξία»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ / Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος. Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης. Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας. Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου. Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος. Οργάνωση Παραγωγής για την «Ηθικόν Ακμαιότατον»: Παρασκευή Κουτούμπα.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Έναρξη: 20/10/2016
Διάρκεια παραστάσεων: 20 – 23 Οκτωβρίου 2016

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Τιμές Εισιτηρίων
·         Κανονικό εισιτήριο: 13
·         Μειωμένο εισιτήριο, φοιτητές,  προπώληση: 10€
·         Μαθητικό , άνω των 65, ανέργων: 8€


Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
ΕΡΤ, ΕΡΤ3, EΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, 102 FM, 9,58 FM, TV 100, FM100ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΘΒΕ
Προϊσταμένη Τμήματος: Ελπίδα Βιάννη, Τ. 2315.200009 &6973432362, Ε.e.vianni@ntng.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λένα Ευαγγέλου: Τ. 2315 200010 & 2315 200024 /Ε.press@ntng.gr
www.ntng.gr/www.facebook.com/ntngreece
www.youtube.com/ntngreece/twitter@ntngreece