Στρατηγού Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

« Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη»  

150 χρόνια από τον θάνατο του Μακρυγιάννη, ο δήμος Δωρίδος παρουσιάζει την παράσταση «Απομνημονεύματα  Στρατηγού Μακρυγιάννη »

Τετάρτη 13 Αυγούστου στις 21:00 στο  Δημοτικό Σχολείο Κροκυλείου
(γενέτειρα  Μακρυγιάννη)


Σκηνοθεσία-ερμηνεία-φωτισμοί:
Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση:
Τζιχάν Τούρκογλου

Μουσικοί επί σκηνής:
Τζιχάν Τούρκογλου
(ταμπουράς, κρητική λύρα)

Ιωάννης Μουτσάκης
(κρουστά)«Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει  να ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό  κομμάτι της ιστορίας – αφού ιστορία είναι ο ίδιος – στις γενιές που έρχονται.
Ο Μακρυγιάννης με το απελέκητο γράψιμο, αγάπησε την πατρίδα και τον άνθρωπο, πολέμησε, αγωνίστηκε πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε, θύμωσε.

Καταπέλτης ο λόγος του για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που ανερυθρίαστα βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τί θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε».
Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ’ όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα – μαζί και στον ίδιο – από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης πλέον Ελλάδας. Η αλήθεια του Μακρυγιάννη είναι επικίνδυνη. Ο αγράμματος γιος βοσκών από τη Ρούμελη δίνει συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας.

Από την ώρα της πολυτάραχης γέννας του έως το τέλος της ζωής του,  δεν έπαψε να αγωνίζεται να ζήσει στη φτωχή γωνιά της πατρίδας που του έτυχε να γεννηθεί. Κι όμως, αυτή τη γωνιά – κι αυτή την πατρίδα – θα την αγαπήσει βαθιά. Και θα τάξει σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει. Με ενθουσιασμό στην αρχή, με πείσμα, με θυμό και πόνο ψυχής στη συνέχεια, καθώς έβλεπε συντρόφους του να παρασύρονται στην άλογη βιαιότητα, στην αρπαγή και το πλιάτσικο. Με οργή κατόπιν, απέναντι στους νέους κατακτητές – τους Βαυαρούς – που ήρθαν απρόσκλητοι κυβερνήτες του πολύπαθου ελληνικού κράτους. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν πριν λίγο με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πίκρα τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία, καθώς τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη «εις θάνατον» και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν σιγά σιγά στον τάφο στα 67 του χρόνια.

Η παράσταση θα παρουσιασθεί τους επόμενους μήνες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

«  ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ    ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ»

Σκηνοθεσία-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου

Μουσικοί επί σκηνής: Τζιχάν Τούρκογλου (ταμπουράς, κρητική λύρα)
                              Ιωάννης Μουτσάκης (κρουστά)

Βοηθός σκηνοθέτη-επιμέλεια φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης

Επεξεργασία video: Γιώργος Φουκαράκης

Οργάνωση Παραγωγής Ηθικόν Ακμαιότατον: Παρασκευή Κουτούμπα

Ημέρα: Τρίτη 13 Αυγούστου 2014 στις 21:00

Χώρος: Δημοτικό Σχολείο Κροκυλείου, Κροκύλειο Φωκίδος (γενέτειρα του Μακρυγιάννη)

Παραγωγή: Δήμος Δωρίδος

Με την Υποστήριξη των:
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΥΛΙΩΤΩΝ «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»
-ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΑΘΗΝΑ


Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου
Κοραή 18, Γέρακας, Αθήνα, 15344