ΓΕΡΜΑ του Φ.Γ. Λόρκα - Θεσσαλονίκη
ΓΕΡΜΑ 
του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία!
19-20-21 και 22 Μαρτίου

Η «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του φθινοπώρου, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία! Η  παράσταση που συγκίνησε το κοινό και κέρδισε τις καλύτερες κριτικές, σε σκηνοθεσία και διασκευή Θανάση Σαράντου, θα παίζεται στο θέατρο Αμαλία από 19 έως και 22 Μαρτίου 2020.

Παραστάσεις
Πέμπτη 19, Παρασκευή 20, Σάββατο 21 Μαρτίου στις 21.00,
Κυριακή 22 Μαρτίου στις 20.00

Ο Θανάσης Σαράντος και η Εταιρία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» παρουσιάζουν μία διασκευή της «Γέρμα» για πέντε πρόσωπα, που βιώνουν το μύθο του Λόρκα, σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου εν έτει 2020.


ΓΕΡΜΑ: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη

Η λέξη "yermo" είναι επίθετο της ισπανικής γλώσσας. Προέρχεται από το λατινικό "eremus", που δεν είναι άλλο, από το ελληνικό "έρημος", το οποίο -ενίοτε- προφέρεται "έρμος" και "γέρμος". Ο τύπος του θηλυκού γένους του "yermo" είναι "yerma". Από καθαρή σύμπτωση, η ισπανική λέξη "yerma" τυγχάνει ομόηχη της ελληνικής λέξης "γέρμα", η οποία σημαίνει "γέρσιμο, δύση, ηλιοβασίλεμα, τέλος". Σε τούτο το δράμα, λοιπόν, η τραγικότητα της κεντρικής ηρωίδας, της Γέρμα (Yerma), ξεκινά από το ίδιο το πολυσήμαντο όνομά της.

Μια γυναίκα ακολουθεί το πρωτόγονο ένστικτό της με τραγικές συνέπειες για εκείνη, αλλά και για τους πάντες γύρω της, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συγκλονιστική κορύφωση.

Η υπόθεση του έργου

Σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου το 2020, η Γέρμα, μία παντρεμένη γυναίκα, δέχεται την κατακραυγή του κοινωνικού της περίγυρου επειδή, όπως λένε, είναι στείρα. Ο διακαής και εμμονικός πόθος της για τη μητρότητα και τη γονιμότητα, θα την οδηγήσουν στο να ξεπεράσει τα όρια και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας στην οποία ζει.

Η Γέρμα φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάστασή της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος πρεσβεύει. Αυτό το βίαιο, τυφλό και αυτοκαταστροφικό ξέσπασμά της, εκφράζει τη βαθιά επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Γραμμένη το 1934, η «Γέρμα» αποτελεί ένα από τα τρία λυρικά έργα του Λόρκα, γνωστά και ως «Αγροτική τριλογία» (τα άλλα δύο είναι «Ο Ματωμένος Γάμος» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»), στα οποία ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα της υποταγής των γυναικών, στα πρότυπα και τις παραδόσεις των πατριαρχικών κοινωνιών, αποζητώντας την ελευθερία και την ισότητα. Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία – μετάφραση Αλέξη Σολομού.

Η «Γέρμα» αποτελεί έναν λυρικό ύμνο για τη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Ο Λόρκα ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες των ηρώων του, καταγγέλλοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μη επαφής, που οδηγεί στο θάνατο, απευθυνόμενος σε κάθε κοινωνία ανεξαρτήτως εποχής.

Συντελεστές
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία - διασκευή-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικά: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέιζη
Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μηνάς Σπανάκης
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα, Ευτυχία Πλαμουζίτη
Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε. «ηθικόν ακμαιότατον»

Παίζουν
Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Γέρμα)
Νίκος Αλεξίου (Γιάννης)
Θανάσης Σαράντος (Βίκτωρας)
Βασιλίνα Κατερίνη (Μαρία)
Παναγιώτης Γκιζώτης (Γιός)

και η Βίλμα Τσακίρη στον ρόλο της Ντολόρες

Πληροφορίες παράστασης
ΓΕΡΜΑ
του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 19,20,21 Μαρτίου στις 21.00,  22 Μαρτίου στις 20.00
Διάρκεια: 75 λεπτά
Εισιτήρια : 15 ευρώ κανονικό , 12 ευρώ μειωμένο
Προπώληση από την ticket plus στα 12 ευρώ για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων: http://bit.ly/yerma2020 και στο ταμείο του Θεάτρου Αμαλία  (Διεύθυνση: Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη 546 40, Τηλέφωνο: 231 084 2509)
Ειδικές τιμές για συλλόγους και ομαδικές κρατήσεις (τηλέφωνο επικοινωνίας 6947136429)Έγραψαν για την παράσταση

 «...Ουσιαστική η προσέγγιση του Θανάση Σαράντου στο έργο του Λόρκα προσδίδει μια διαφορετική προοπτική, καθώς προσαρμόζει την ηθογραφική ατμόσφαιρα στο περιβάλλον της ακριτικής ελληνικής πραγματικότητας...»
Γρηγόρης Ιωαννίδης, Η Εφημερίδα των Συντακτών
«...Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος –σε δική του διασκευή– έρχεται να μας θυμίσει το ποιητικό μεγαλείο του Λόρκα και να επιβεβαιώσει ότι τα καλά έργα έχουν πάντα λόγο ύπαρξης...» 
- Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα
«…Στο ρόλο της Γέρμα η Πηνελόπη Μαρκοπούλου κατέθεσε μια άρτια ερμηνεία με εσωτερικότητα και χωρίς εξάρσεις, αναδεικνύοντας την πολυσημία του εσωτερικού κόσμου της τραγικής ηρωίδας και την πλούσια γκάμα συναισθημάτων που την κατακλύζουν…»
Χριστίνα Κοκοτά, Πελοπόννησος
«...Ένα συγκλονιστικό ταξίδι αυτογνωσίας. H Bίλμα Τσακίρη υποδύεται μια Ντολόρες που σαρώνει την σκηνή με απλότητα και κέφι σαν γνήσια τσιγγάνα από την Ανδαλουσία...» 
- Χρύσα Φωτοπούλου, Νέα Σελίδα
«…Ο Θανάσης Σαράντος έπλασε με μέτρο, εσωτερικότητα, απλότητα και αλήθεια έναν λαϊκότροπο, συμπαθητικό Βίκτωρα…»
Κώστας Νταλιάνης, Patrasevent.gr
 «...Η Γέρμα του Θανάση Σαράντου είναι μια ποιητική παράσταση, στο πνεύμα του κειμένου του μεγάλου ποιητή, συγγραφέα, με εξαιρετικές ερμηνείες, δοσμένη με αγάπη και πάθος στην Ελλάδα του σήμερα θυμίζοντάς μας ότι τα ζητήματα που θίγει ο Λόρκα είναι διαχρονικά...» 
- Βίβιαν Μητσάκου, Theater Project 365

«…η «Γέρμα» σε σκηνοθεσία- διασκευή Θανάση Σαράντου με την εξαίσια μετάφραση από την ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά μας με τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Λόρκα για ζωή και δημιουργία. Συστήνεται ανεπιφύλακτα...» 
- Ντίνα Καρρά, Theatrorama

«...Η «Γέρμα» του Θανάση Σαράντου είναι ένας γενναίος αντικατοπτρισμός του μαγικού και τελετουργικού στοιχείου. Ξεπερνώντας τον πειρασμό του φολκλόρ, ο σκηνοθέτης έστησε μια παράσταση λιτή αλλά εντυπωσιακή, πλούσια σε κίνηση, χρώμα και ιδέες...» 
- Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Catisart.gr
«...Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου, μια Γέρμα συγκλονιστική, μεταφέρει στο κοινό την απόγνωση και την τραγικότητα της γυναίκας που επιθυμεί διακαώς να γίνει μητέρα αλλά δεν τα καταφέρνει...» 
- Αλεξία Καλογεροπούλου, BookSitting
«...Μια λυρική παράσταση, άριστα ερμηνευμένη, που σαν την παρακολουθήσει κανείς, θα νιώσει σαν να γνώρισε τον σπουδαίο Λόρκα... προσωπικά...» 
- Βασίλης Κοκκώνης, Free Sunday

«...Δεν μπορούσε κάνεις από το κοινό να διανοηθεί να πάρει τα μάτια του από τους πρωταγωνιστές επί σκηνής, ρουφώντας κάθε κίνηση, ανάσα και λέξη τους...» 
- katiousa.gr
«...Ο Θανάσης Σαράντος ως σκηνοθέτης στήνει μια ατμοσφαιρική και καίρια παράσταση, σεβόμενος την ποιότητα του κλασικού κειμένου...» 
- Νατάσα Κωνσταντινίδη, Texnes-plus
« …μια σύγχρονη - λιτή- δωρική κατά βάση σκηνοθεσία από τον Θανάση Σαράντο χωρίς καμία φλυαρία ή εντυπωσιασμό, γεγονός που ανέδειξε την ουσία και τον λόγο όπως τους άξιζαν…»
- Πίτσα Στασινοπούλου, Kulturosoupa.

Χορηγοί επικοινωνίας
ΕΡΤ, ΕΡΤ3, 9,58fm, TV100, FM100, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Kulturosupa.gr, Tetragwno.gr, Rejected.gr, Status FM 107,7, ThessTheatre, Townsendia.gr, Typologos.com, Cityportal, Beater.gr, Makthess.gr, GRTimes, Thinkfree.gr, Biscotto Thessaloniki, Goldmall.gr, Stellasview.gr